2009. 10. 18.

Visszatekintés - kiskukta

Annyi tervem volt idén is, hogy milyen finomságokat fogunk befőzni, elrakni, aminek nagy részéből persze semmi nem lett.
Csináltunk viszont két menetben paprikakrémet, a mi felhasználási szokásainkhoz képest ipari mennyiségben. Első alkalommal erős paprikakrém készült cseresznyepaprikából. Ezt szándékosan úgy próbáltuk készíteni, amikor Te alszol. A csumázást, ami nem kis idő volt végig is aludtad, de a darálásra már megérkeztél és kíváncsian vettél részt a munkában.


Erős paprikakrém:


Hozzávalók:

kb. 2 kiló cseresznyepaprika
kb. 1 kiló csili paprika
kb. 60 deka só
néhány gerezd fokhagyma

oliva olaj

Elkészítés:

A paprikákat (szigorúan gumikesztyűben) kicsumázzuk, kikaparjuk a magját. Ezután átmossuk, szárítjuk. Húsdarálón átdaráljuk, majd a pépet lemérjük. Kilónként 20 deka sót adunk hozzá, majd belezúzunk izlés szerint néhány gerezd fokhagymát, és oliva olajat. Összekeverjük, üvegekbe töltjük és lezárjuk. Én nem szoktam bele tartósítót tenni, így is sokáig eláll.

Következő alkalommal édes paprikakrémet készítettünk. Itt már kezdetektől részt vettél a munkálatokban. Gyakorlatilag a darálást egyedül végezted.


Édes paprikakrém:


Hozzávalók:

kb. 1 kiló kápia paprika
kb. 20 deka só
oliva olaj


Elkészítés:

A megmosott paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük, majd húsdarálón ledaráljuk. A pépet lemérjük és kilónként 20 deka sót és ízlés szerint oliva olajat adunk. Összekeverjük és üvegekbe töltjük a kész paprika krémet.


Mi nem szoktuk benne hagyni a magot, nem szeretünk ráharapni, és mag nélkül gyönyörű piros színű krémet kapunk.




1 megjegyzés:

Pillanyu írta...

Ez az Ajvar? Vagy ez az Erős Pista, Édes Anna?